Blog > Omgaan met december stress: 5 tips voor ontspanning

Omgaan met december stress: 5 tips voor ontspanning

12 dec 2023

December is de maand van feestelijke lichtjes, warme chocolademelk en gezellig samenzijn. Helaas kan het ook een periode zijn waarin onze stressniveaus hoog oplopen. De druk om werk af te ronden voor het einde van het jaar, gecombineerd met de verwachtingen van sociale verplichtingen en familiebijeenkomsten, kan soms overweldigend zijn. Hoe kun je genieten van het feestseizoen zonder jezelf volledig uit te putten? Hier zijn 5 tips om de december stress onder controle te houden.

1. Prioriteiten stellen

De druk op het werk om nog openstaande taken af te ronden kan stress veroorzaken. Begin met het maken van een overzicht van je taken en prioriteiten. Identificeer wat echt belangrijk is en wat eventueel kan wachten tot het nieuwe jaar. Door prioriteiten te stellen, kun je je energie richten op de meest cruciale taken en voorkom je dat je jezelf overbelast.

2. Plannen en organiseren

Een goede planning kan wonderen doen in stressvolle tijden. Maak een overzichtelijke kalender met zowel werkgerelateerde als sociale activiteiten. Plan je werkdagen zorgvuldig en reserveer specifieke momenten voor sociale bijeenkomsten, je kerstinkopen en jouw culinaire activiteiten. Het hebben van een duidelijk schema kan je helpen bij het bewaren van overzicht en het verminderen van last-minute stress.

3. Delegeer taken

Het idee dat je alles zelf moet doen, is een valkuil waar velen intrappen. Of het nu op het werk is of in je persoonlijke leven, delegeer taken waar mogelijk. Collega’s kunnen je ondersteunen bij werkgerelateerde taken en thuis kunnen familieleden en vrienden bijspringen. Laat bijvoorbeeld ieder een menu-gang maken voor het kerstdiner, zo kun jij ook relaxen voor én tijdens het diner. Het is niet alleen een teken van effectief leiderschap om taken te delegeren, maar het verlicht ook de druk op jouw schouders.

4. Tijd voor jezelf

Temidden van alle festiviteiten is het gemakkelijk om jezelf te vergeten. Bewaar bewust tijd voor ontspanning en self-care. Of het nu gaat om een rustige wandeling in de natuur, het lezen van een goed boek of het nemen van een warm bad, deze momenten van zelfreflectie zijn essentieel om je mentale welzijn te behouden. Overweeg ook om sociale media en elektronische apparaten tijdelijk te verminderen om mentale rust te bevorderen.

5. Goede communicatie

Open en eerlijke communicatie is de sleutel, zowel op het werk als in je persoonlijke leven. Bespreek je planning en verwachtingen met je collega’s, vrienden en familie. Mensen begrijpen vaak meer dan je denkt en kunnen mogelijk extra ondersteuning bieden. Wees niet bang om hulp te vragen en grenzen aan te geven.

Voor wie een stap verder wil gaan in het beheersen van stress en het vinden van een gezonde balans, is persoonlijke coaching een waardevolle overweging. RMO Coaching & Training biedt ondersteuning om jezelf beter te begrijpen en effectief met stress om te gaan. Het is een investering in je welzijn waar je op lange termijn de vruchten van plukt.

In het kort, het geheim van een ontspannen december ligt in het bewust omgaan met je tijd, taken en verwachtingen. Door prioriteiten te stellen, te plannen, taken te delegeren, tijd voor jezelf te reserveren en open te communiceren, kun je de december stress verminderen en echt genieten van de festiviteiten. En als je behoefte hebt aan extra ondersteuning, staat RMO Coaching & Training voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!