Coaching > Stress Coaching

Stress Coaching

Stress is niet per definitie goed of slecht. Soms is stress nuttig of zelfs noodzakelijk. Als stress chronisch wordt en zodra je er negatieve gevolgen van ondervindt is het belangrijk om actie te ondernemen. Doe je dit niet dan kan stress op termijn schade aanrichten zoals overspanning of een burn-out. Stress coaching kan je helpen om stress te verminderen en met meer energie en plezier te werken. De coaches van RMO helpen al 20 jaar professionals, managers, leidinggevende en executives om met minder stress en met meer plezier te presteren in hun werk.
Wat is stress

Stress is een reactie van je lichaam op een verandering die vraagt om een aanpassing of een reactie. Het lichaam reageert op veranderingen door middel van fysieke, geestelijke en emotionele reacties. Stress is dus een heel normaal onderdeel van het leven. Je kunt stress ervaren door je omgeving, door je lichaam en zelfs door je eigen gedachten. Vaak wordt stress geassocieerd met negatieve gebeurtenissen. Stress kan echter ook ontstaan door positieve gebeurtenissen. Denk hierbij aan positieve levensveranderingen zoals het krijgen van een promotie, het kopen van een huis of het wisselen van baan. Stress is een signaal van je lichaam dat er een aanpassing nodig is om te kunnen omgaan met een nieuwe situatie. Er zijn simpel gezegd twee vormen van stress: stress die je motiveert om actie te ondernemen (goede stress) en stress die leidt tot angst en gezondheidsklachten (slechte stress).

Goede stress kan een boost van energie geven en je helpen om dagelijkse taken te voltooien en je doelen te behalen. Stress kan er voor zorgen dat je taken efficiënt kunt uitvoeren en kunt pieken voor deadlines. Naast deze voordelen is stress ook een overlevingsmechanisme. Stress dient als cruciaal waarschuwingssysteem van het lichaam dat een vecht of vlucht reactie op kan roepen. Denk bijvoorbeeld aan het wegspringen voor een auto die hard op je afgereden komt.

Slechte stress kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Emotionele, fysieke of mentale stress die weken of zelfs maanden aanhoudt kan het immuunsysteem ernstig verzwakken. Dit kan leiden tot allerlei klachten van vermoeidheid en depressie tot aan hartziekten.


Coach tegen stress

Wat zijn de symptomen van stress?

Zodra stress chronisch wordt of je belemmert in je dagelijks leven wordt stress een probleem. Chronische stress pleegt een aanslag op het immuunsysteem van je lichaam. Het is vaak moeilijk om te zeggen of je last hebt van slechte stress. Je lichaam geeft een aantal waarschuwingssignalen die kunnen duiden op te veel slechte stress. let op de volgende waarschuwingssignalen;

 • Een gevoel van sufheid;
 • Moeite om te concentreren en taken af te maken;
 • Snel geïrriteerd of boos zijn;
 • Hoofdpijn;
 • Gespannen spieren in de nek, het gezicht of schouders;
 • Vermoeidheid;
 • Een verstoord slaapritme;
 • Veranderingen in eetlust;
 • Veranderingen in gewicht.

Hoe ga je om met stress?

Soms lijkt het alsof er niks is wat je kunt doen tegen stress. Het aantal uren in een dag blijft altijd gelijk, en je verantwoordelijkheden op het werk en thuis zullen altijd veel van je blijven vragen. Hoewel dat zo is, heb je meer controle over je leven dan je wellicht denkt, dat inzicht alleen al is vaak een goed fundament om met stress om te gaan. Het omgaan met stress begint met leiding te nemen over je levensstijl, gedachtes, emoties en de manier waarop je met problemen omgaat. Ongeacht hoe stressvol het leven lijkt, er zijn altijd dingen die je kunt doen om de stress te verminderen en weer in controle te komen.

Wat houdt stress coaching in?

Stress coaching is er voor iedereen die negatieve gevolgen van stress ervaart en daar iets aan wil doen. Wij hebben ervaring in het coachen van managers, medewerkers en executives die werkstress ervaren. Stress coaching kan zinnig zijn om op korte termijn in een vertrouwde omgeving met een coach te werken aan stressreductie en stress preventie. Tijdens de coaching wordt onderzocht wat er voor zorgt dat je stress voelt en welke professionele of persoonlijke doelen je wilt bereiken. Samen met de coach worden meteen stappen ondernomen om onnodige stress te elimineren en te focussen op de mindset en acties die je kalmer maken en je een groter gevoel van controle en kracht geven. Tijdens de coaching leer je ook om te herkennen wanneer je gestrest bent en leer je krachtige technieken om met stress om te gaan.


De vragen die aan bod komen tijdens stress coaching

 • Hoe komt het dat ik mij gestrest voel?
 • Hoe kan ik stress beter herkennen?
 • Wat kan ik doen om stress te verminderen?
 • Wat moet ik doen als ik door stress ziek ben of niet meer goed functioneert?
 • Hoe kan ik een medewerker helpen die last heeft van stress?
 • Hoe kan ik herstellen van een overspanning of burn-out?

De voordelen van coaching bij stress

Coaching bij stress kan je helpen om schade te herstellen en om erger te voorkomen. Stress coaching heeft een aantal voordelen:

 • Stress sneller leren herkennen;
 • Verminderde werkdruk;
 • Meer energie en betere prestaties;
 • Meer plezier in je werkt;
 • Het gevoel in controle te zijn in je leven;
 • Betere balans tussen privé en werk;
 • Minder ziekteverzuim en gemotiveerde medewerkers.

Stress Coaching met de HearthMath methode

Ontdek de kracht van HeartMath coaching, een wetenschappelijk gefundeerde methode om balans tussen hart en hoofd te bereiken. Of je nu stress wilt verminderen, prestaties wilt verbeteren, je emoties beter wilt kunnen hanteren, beter wilt slapen of helder wilt kunnen blijven denken in voor jou stresserende situaties, met HeartMath coaching kun je het realiseren. Deze innovatieve benadering maakt gebruik van biofeedback om op basis van hartritmevariabiliteit jouw stresslevel positief te beïnvloeden. Het biedt bijzonder praktische technieken om coherentie tussen hart, geest en emoties te bereiken; gewoon met je ogen open gedurende jouw bezigheden toe te passen.

Onder leiding van gecertificeerd HeartMath-coach Yvonne, kun je bij RMO Coaching en Training een persoonlijke aanpak verwachten, waarbij ook aandacht is voor jouw persoonlijke context en de bron van jouw stress. Je krijgt toegang tot geavanceerde technologie en materialen om de voordelen van HeartMath te ervaren. Denk hierbij aan stressvermindering, verbeterde concentratie, emotionele balans, meer veerkracht en meer energie. Wil je meer weten? Lees meer over de HeartMath methode.

Gratis oriëntatiegesprek met een stresscoach

Voordat je begint aan stresscoaching is het belangrijk om een coach te vinden waar het goed mee klikt. Een wederzijdse klik tussen jou en de coach is het fundament van een succesvol traject met resultaat. Als je meer wilt weten over stress coaching bij RMO ben je van harte welkom voor een gratis oriëntatiegesprek! Ons kantoor is gevestigd in Etten-Leur, maar wij bieden ook coaching bij stress in Breda, Tilburg, Bergen op Zoom en Roosendaal. Naast onze stress coaching hebben we ook mogelijkheden tot andere coaching zoals loopbaancoaching. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk snel verder op onze website.

Praktische informatie

Looptijd
3 maanden
Locatie
Bij RMO in Etten-Leur of op jouw locatie
Start traject
Meestal binnen 2 weken